El kéfir, un superaliment curatiu

En el kéfir podem trobar un superaliment fermentat per bactèries que són imprescindibles per al bon funcionament de l’organisme. Un dels kéfirs més coneguts és el kéfir de llet, un remei natural i curatiu amb una textura líquida semblant al iogurt, tot i que és lleugerament més àcid. ¿Per què t’ajuda a disfrutar d’un millor estat de salut? T’expliquem tot el que necessites saber.

Què és el kéfir

En l’actualitat la paraula “kéfir” està adquirint una gran importancia en l’àmbit de l’alimentació saludable, i en conseqüència terapéutica. ¿Però exactament a què fem referencia quan parlem d’aquest superaliment?

La realitat es que la paraula “kéfir” s’utilitza per parlar dels microorganismes imprescindibles en l’elaboració d’aquest gran aliment així com per referir-nos a la beguda de kéfir que s’obté, cada cop més consumida degut a les seves propietats beneficioses per a la salut.

Qué es el kéfir

Quan parlem del kéfir de llet, el més conegut i utilitzat, fem referencia a un aliment semblant al iogurt, que ha estat fermentat per algunes soques de bactèries i fongs específics, Gràcies a aquesta fermentació obtenim una composició nutricional i bacteriana veritablement curativa.

Els grans o grànuls de kéfir estan formats per cultius de bactèries i llevats beneficioses per a la nostra salut, aquests grànuls son afegits posteriorment a la llet de vaca o cabra, i actúen fermentant el sucre naturalment present en aquest làctic (lactosa), fins a la obtenció final de la beguda de kéfir.

Propietats del kéfir

¿Sabies que la nostra microbiota o flora intestinal està formada per aproximadament 100 bilions de microorganismes?  Aquests microorganismes (podem trobar al voltant de 1200 espècies diferents) són imprescindibles no només per a una bona salut digestiva, sino també per a un organisme en plena forma, ya que estan molt lligats al sistema inmunológic.

En aquest sentit, l’aspecte medicinal que més cal destacar del kéfir és la seva acció probiótica, és a dir, reforça la nostra flora intestinal evitant així la possible colonització de bactèries nocives que podrien acabar causant-nos una malaltia infecciosa.

Propiedades del kéfir

Tot i que l’impacte positiu del kéfir sobre la flora intestinal va més enllà de la prevenció d’infeccions, podem veure un resum de les propietats medicinals del kéfir en els següents punts:

  • Afavoreix la digestió, evitant el restrenyiment i regulant el trànsit intestinal.
  • Per la seva acció probiótica, el kéfir millora la síntesi interna de vitamines del grup B, les quals són imprescindibles per a obtenir tota l’energia possible dels diferents aliments que ingerim.
  • El kéfir equilibra la flora intestinal reduïnt el risc de càncer de colon, degut a aquesta acció reguladora també resulta útil per controlar el pes corporal.
  • És un tractament complementari en diverses afeccions de la pell que tenen el seu origen en trastorns de la microbiota intestinal així com en l’acumulació de toxines.
  • El kéfir és un excelent depuratiu per a l’organisme, donat que les bactèries intestinals formen un teixit pertanyent a la linfa però associat a l’intestí, el que permet que a través d’aquest fluit puguem depurar totes les toxines acumulades al nostre cos.

Com consumir el kéfir

El kéfir es pot pendre generalment en forma de beguda i el podem consumir regularment de la mateixa forma, sense tractar-lo de cap manera, tot i així, potser t’estimes més ingerir-lo com si fos una crema de iogurt amb mel o alguna confitura cassolana. També és un ingredient excelent per combinar amb sucs de fruites.

També podem utilitzar la beguda de kéfir per afegir-la a saludables cremes de verduras o inclòs preparacions més dolces com el pa de pessic, tot i que no convé aplicar molta temperatura en les nostres preparacions per no destruir els microorganimes vius que conté aquest aliment.

Cómo consumir el kéfir

¿El kéfir té contraindicacions?

Com pot passar amb qualsevol altre aliment, i malgrat els seus beneficis, el kéfir pot caure malament a aquelles persones d’estómac més sensible, les quals poden experimentar inflor abdominal o diarrea.

En aquelles persones amb el sistema inmunològic altament deprimit degut a malalties o teràpies amb fàrmacs, convé consultar amb el metge aband de complementar la dieta amb kéfir, ja que en aquests casos un suplement probiótic tant potent com aquest podria resultar contraproduent.

El kéfir també pot modular l’absorció d’alguns fàrmacs, per tant és recomenable que separis  la seva ingesta de la presa de medicaments.

Per el contrari, no presenta cap contraindicació per a intolerants a la lactosa, donat que els organismos presents al kéfir transformen la lactosa en àcid làctic.

¿Tens algun suggeriment o pregunta sobre les propietats del kéfir? En aquest cas no dubtis en posar-te en contacte amb nosaltres, fes-nos arribar el teu comentari, estarem encantants de llegir les tevés paraules.

Somos profesionales sanitarios y redactores apasionados por divulgar la información que necesitas para cuidar de la mejor forma posible de tu salud. Nos mueven las ganas de cuidarte.

También te interesarán...

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *